Carl Lostritto
Drawing Database
Courses
Biography
CV






Hagerty 1.011
Hagerty House 1.011 is an experiment in architectural versioning and representation. Walter Gropius worked with Marcel Breuer to design a costal Massachusetts house in the 1930s for Josephine M. Hagerty. Though most modern architecture tomes do not elevate with work to that of a masterpiece akin to Gropius' own house–anther collaboration with Breuer–the building is nonetheless an epitome of principled design. However, as much it is a work of progressive genius, the house was an emblem of tortured compromise. Letters preserved in the Gropius Collection at  Houghton Library at Harvard reveal disputed and disagreements between architect and client relating the success of the architecture. Over 75 years after its completion, at a time when the notion of the modernist canonical precedent is a rarity, this significant though imperfect work is continued. The retrospectively contested features of the house have been taken as an implied invitation to make delicate and minor revisions to the design without the deference that would otherwise have been bestowed upon the work of a master. However, minor tweaks raise new problems to solve as the authors of this project embrace the cascade of requisite updates that follow from even a subtle change. In the end, what might appear from certain angles as bombastic formal transformations are actually the result of a strict and respectful adherence to the principles of the original work. While the authors of this project are careful to avoid any claim of design authority of the new building, drawing, rendering, and plotting are deployed in the pursuit of something new and novel in the space of the paper. This project is a collaboration with RISD Graduate Assistant Robert Sugar